Team

Team Eleonore EQuus

Maak kennis met Dorris Vlas en de co-coaches Almar, Banjer, Zandok en I.M. Trendy.

Het verhaal van Dorris Vlas

Dorris Vlas - Eleonore EQuusEigenlijk kon het niet anders, dan dat ik zou gaan doen wat ik nu doe. Voordat ik kon praten, communiceerde ik al met dieren. Mijn vroegste herinnering hieraan is dat mijn ouders mij ineens kwijt waren op een bedrijventerrein en ze mij terugvonden in het hondenhok. Boven op een gevaarlijke en nogal bijtgrage hond. Dikke maatjes waren we! Ook werd ik als meisje al vroeg aangetrokken door de magie van paarden. Vanaf mijn 2e zat ik al wekelijks op een paardenrug.

  Krachtige verbinder

Niet alleen is het formaat van een paard indrukwekkend, maar ook de band die je met een paard opbouwt is onvergelijkbaar. Een kind kan dat nog niet uitleggen, maar die voelt wel dat zo’n paard je zonder oordeel bij de kudde wil betrekken. Dat ik later bevestigd zou worden in deze sterke verbintenis tussen mens en paard wist ik toen nog niet, maar daar bracht een heftig auto-ongeluk verandering in.

Dit auto-ongeluk betekende het einde van mijn carrière als topsportruiter. In mijn tienerjaren trainde ik paarden voor internationale concoursen en ontwikkelde ik mezelf in de ruitersport. Op mijn 19e was ik opgenomen in de selectie voor het EK, maar het liep allemaal anders. Mijn ongeluk trok een streep door mijn droom als topsporter. Na mijn revalidatie heb ik ruim 6 jaar gewerkt als projectleider en accountmanager bij de Gelderse Sport Federatie, waar ik verantwoordelijk was voor de klanten Bilderberg, Pon, Koninklijke Gazelle, Vitesse, Specialized Europe, ABN AMRO en VGZ.

Mijn ongeluk heeft op meerdere vlakken een enorme impact op mijn leven gehad. Want altijd zat ik in mijn hoofd. Dat was veiliger, omdat mijn gevoel mij eerder in de weg zat dan dat het mij wat opleverde. Alleen in contact met dieren liet ik me leiden door mijn gevoel. Hierdoor kon ik heel dichtbij komen, zelfs als die dieren wild of getraumatiseerd waren. Het ongeluk bracht mij uiteindelijk wel dichter bij mijn levensdoel. Namelijk het helpen van mensen bij hun persoonlijke of zakelijke ontwikkeling met hulp van paarden.

  Trendy

Dorris Vlas & Trendy - Eleonore EQuus
Toen ik na het ongeluk te horen kreeg dat ik nooit meer zou kunnen paardrijden of werken, werd ik gedwongen meer naar mijn gevoel te luisteren. Dat was ook het moment dat de kreupele Trendy in mijn leven kwam. Dit internationale springpaard had net als ik allerlei lichamelijke gebreken, maar had een bewonderenswaardige levenslust. Samen met Trendy ben ik gaan revalideren. En we gaven niet op. Met als resultaat dat we tot ongeloof van velen zijn teruggekeerd naar de wedstrijdsport en heel wat overwinningen hebben behaald.

Trendy en ik zijn 21 jaar samen geweest, tot ik in de zomer van 2016 helaas afscheid van hem heb moeten nemen. Maar zijn erfenis is springlevend. In mijn praktijk Eleonore EQuus, een verwijzing naar EQ: de index die je emotionele intelligentie meet en die voor een deel je succes in leven en werk bepaalt, begeleid ik mensen en teams in korte, krachtige trajecten naar meer (lichaams)bewustzijn en vitaliteit. Om zo zicht te krijgen op de eigen mogelijkheden en natuurlijke kracht.

  Missie

Wat ik nou echt met paarden heb? Je kunt beter vragen wat paarden met mensen hebben. Een paard heeft mij werkelijk versteld doen staan toen hij net als ik een verlamde linkerzijde kreeg. Aan precies dezelfde kant als ik. Zijn herstel kwam pas op gang, toen ik meer lichaamsbewust werd na het ongeluk. Zo ontdekte ik dat paarden je gedrag spiegelen. Letterlijk dus.

Het is mijn missie om dieren een stem te geven. Paarden zijn fenomenaal. Door het coachen met paarden kijken mensen anders tegen paarden aan. Mijn missie is geslaagd als meer mensen zich ervan bewust zijn welke bijzondere kwaliteiten paarden hebben en hoe ze mensen kunnen helpen bij hun ontwikkeling en welzijn.


Co-coaches Team Eleonore EQuus

  Almar

Almar - Team Eleonore EQuus
Almar is een groot en imponerend paard dat ondanks zijn ondeugende blik een bijzonder fijngevoelig karakter heeft.

Deze overgevoelige heer van inmiddels 10 jaar oud, behoort net als zijn stalmaatje Zandok (Sam) tot dezelfde stam als Trendy. Almar kwam als veulentje bij ons.

Almar is sensitief en mensgericht. Hij is een kei in het coach- en trainingswerk, doordat hij snel doorziet waar vastzittende patronen en/of overtuigingen zitten. Mensen die angst hebben voor paarden voelen zich op hun gemak bij de knuffelgrage Almar.

  Banjer

Banjer - Team Eleonore EQuus
Banjer is een mini Shetlander hengst van 25 jaar oud. Hij is 66 cm hoog en sinds zijn 5e levensjaar bij ons.

Banjer laat niets aan het toeval over en haalt alles uit de kast om als co-coach te helpen duiden waar het werkelijk om gaat. Een wijze oude heer dus met een duidelijk karakter!

Banjer draagt de bijnaam ‘Directeur’ vanwege zijn doortastendheid.

  Zandok (Sam)

Zandok (Sam) - Team Eleonore EQuus
Sam is net als Almar familie van Trendy en een bijzonder sensitief en mensgericht paard, met een zachtaardig karakter.

Sam is sinds zijn veulentijd in bezit van Dorris en is samen met zijn één jaar jongere neef Almar, tot 3 jaar geleden met Dorris actief geweest in de springsport.

Sam is in coachsessies wat voorzichtig in het contact maken met mensen. Dat geeft vertrouwen als je niet gewend bent aan paarden. Sam is subtiel, maar secuur in zijn werk. Het is een bijzonder fijn paard, dat graag als co-coach wordt ingezet.

Team 30/10/2016